Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Lekka zupa szczawiowa z jajkiem na twardo to klasyczny pomysł na domowy obiad. Duża ilość obecnych w niej warzyw czyni z niej świetny sposób na niejadka. Wywar z marchewki i szczawiu z dodatkiem ziemniaków wzbogaci aromatyczny Rosół drobiowy WINIARY. Zupę możesz zagęścić mąką i śmietanką. Wiele osób poprzestaje na tej wersji. Możesz jednak uzupełnić zupę o dodatek z jajek gotowanych na twardo lub w koszulkach. Tę pożywną zupę przygotujesz dość szybko, nawet jeśli nie uważasz się za sprawnego kucharza.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w drobniejszą kostkę.
Włóż do osolonego wrzątku z dodatkiem Bulionu drobiowego WINIARY i gotuj przez 15-20 minut do miękkości.
Świeży szczaw - liście wraz z łodygami, drobno posiekaj.
Dodaj do wywaru z warzyw i gotuj, aż szczaw dobrze się rozgotuje.
Mąkę pszenną wymieszaj w miseczce ze śmietanką, dodaj kilka łyżek gorącej zupy, aby je zahartować, po czym wlej do zupy.
Dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Gotuj jeszcze około 30 minut na bardzo wolnym ogniu.
Zupę wylej na głębokie talerze, na wierzchu ułóż ugotowane i pokrojone jajka, dekoruj listkami świeżych ziół.
Zupa świetnie smakuje również z jajkiem w koszulce. Do jego przygotowania potrzebujesz wrzątek i 2 łyżki octu.
Do gotującej się wody dodaj ocet. Jajko wbij do szklanki. Przy pomocy łyżki zamieszaj wodę w garnku, aby na środku wytworzył się wir, do którego wlej jajko. Pozostaw na małym ogniu (woda nie powinna mocno wrzeć). Gotuj około 2-3 minut. Delikatnie odcedź i włóż do zupy.